Építs karriert az élelmiszeriparban: Élelmezésvezető tanfolyam

Egészséges alapanyagok fotója - az élelmezésvezető képzést bemutató cikk illusztrációja

Milyen izgalmas lehetőségek állnak majd rendelkezésedre az Élelmezésvezető tanfolyam sikeres elvégzése után? A cikkben azokra a kérdésekre is választ fogsz kapni, amelyekre talán nem is gondoltál volna.

Mi az a közétkeztetés, ahol az élelmezésvezető végez számos feladatot?

Az élelmezésvezető legfontosabb feladata az élelmezési üzem munkájának megszervezése és ellenőrzése, valamint a közétkeztetést ellátó üzem irányítása.

A közétkeztetés a magyarországi lakosság nagyjából 10 százalékát érinti.

A közétkeztetés fogalma így szól a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI rendelet alapján:

„Olyan rendszeres étkezést biztosító, szervezett közösségi ellátás, melyet nevelés-oktatási intézményekben, állami és önkormányzati finanszírozású nyári táborokban, fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményekben, szociális ellátás, gyermekjóléti alapellátás és gyermekvédelmi szakellátás keretében ellátott, különböző korú és egészségi állapotú személyek részére, többnyire előre megrendelés alapján a nap egy meghatározott időszakában, meghatározott időtartamban nyújtanak.”

Ahogy olvashattad, a közétkeztetést különböző korú és egészségi állapotú emberek részére kell biztosítani, így az élelmezésvezető, aki ezt megvalósítja, nagy szaktudással kell, hogy rendelkezzen.

Milyen élelmiszerek tiltottak a közétkeztetésben?

Az élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú, hogy a közétkeztetésben használt élelmiszerek megfelelő minőségűek és biztonságosak legyenek a fogyasztók számára.

Ennek érdekében számos olyan élelmiszer van, amelyek felhasználása tilos a közétkeztetésben:

  • sótartalmú ételpor, leveskocka és ételízesítő krém;
  • paszta állományjavítás, vagy ételízesítésen kívüli célra;
  • 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús, amely bölcsődei, mini bölcsődei étkeztetés esetén 23%;
  • 18 év alattiak számára koffeintartalmú ital, kivétel a kakaó, illetve a tea bizonyos feltétellel;
  • energiaital;
  • alkoholt tartalmazó élelmiszer;
  • szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp;
  • a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása szerinti gyümölcslén kívül más gyümölcsital;
  • gyümölcsíz;
  • 6 éves kor alattiak számára sertés-, és baromfizsír;
  • kókusz-, és pálmazsír sütéshez, főzéshez.

Mi történik a konyhában? Az élelmezésvezető szerepe a színfalak mögött

Azt gondoltad, hogy az ételek csak úgy varázsütésre kerülnek az asztalodra? A titok nyitja az élelmezésvezetők munkájában rejlik, akik felelősek azért, hogy egészséges, változatos és ízletes ételek készüljenek a konyhában.

Az alábbiakban felsoroljuk az ő legfontosabb feladatait:

  • Költséghatékony működésre törekedve megszervezi és ellenőrzi az élelmezési üzem munkáját.
  • Elkészíti az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit.
  • Nyersanyag-kiszabati ívet vezet.
  • Veszteségszámításokat végez.
  • Dietetikus munkatársak bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervez, állít össze, szükség esetén személyre szabottan.
  • Az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartásával tápanyagszükséglet kalkulációt készít a különböző korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők részére.
  • Gazdaságosan vezeti, irányítja a közétkeztetést ellátó üzemet.
  • Adminisztrációs feladatot lát el és információs rendszert működtet.
  • Munkatervet, takarítási rendet készít.
  • HACCP rendszert üzemeltet és ellenőriz.
  • Beszerzést irányít és ellenőriz.
  • Készletgazdálkodást végez.
  • Együttműködik a szakhatóságokkal és segíti azok ellenőrző munkáját.
  • Az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartásához ellenőrzési tervet készít.
  • Megtervezi a napi étkeztetést a rendelkezésre álló tárgyi-, személyi-, és anyagi feltételek szerint.
  • Alkalmazza a különböző diéták ételkészítési technikáit.
  • Folyamatosan fejleszti szakmai tudását.
  • Gondoskodik a dolgozók szakmai továbbképzéséről.
  • Ösztönzi a dolgozókat a szakmai fejlődésre.
  • Népszerűsíti az egészséges táplálkozást.

Ki lehet élelmezésvezető? Te megfelelsz a feltételeknek az Élelmezésvezető tanfolyamra történő jelentkezéshez?

Mivel az élelmezésvezetőnek magas szintű szakértelemmel kell rendelkeznie, az Élelmezésvezető tanfolyam  elvégzése számos feltételt igényel. Az elsődleges követelmény a középfokú iskolai végzettség, vagyis az érettségi megléte.

Emellett szakmai előképzettségre is szükség van, amelyhez az alábbi végzettségek valamelyikére van szükség: 510132306 Szakács szaktechnikus, 510132302 Cukrász szaktechnikus, 510132308 Vendégtéri szaktechnikus, 42 5 5129 169 0 28 Vendéglátó technikus, 52 7822 02 Vendéglátó technikus, 54 811 01 Vendéglátás-szervező, 52 811 01 Vendéglős, 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős, vagy 54 811 01 Vendéglátásszervező.

A képzéshez továbbá szükséges egy egészségügyi alkalmassági igazolás, melyet foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa állíthat ki.

Ha Te is a konyha hőse akarsz lenni

Ha az imént felsorolt feltételek birtokában vagy, és szeretnéd bővíteni szakmai tudásod, ne habozz jelentkezni az Élelmezésvezető tanfolyamra !

magnifiercrossmenu